desszertek

Itt a desszertek vannak.


 

Gyömbéres süti:

 

Hozzávalók:

390gr liszt

egy csapott teáskanál sütõpor

egy csipetnyi só

2 teáskanál õrölt gyömbér

1 teáskanál õrölt fahéj

egy csipetnyi õrölt szerecsendió

egy csipetnyi õrölt szegfûszeg

113gr puha vaj

100gr porcukor

1 nagy tojás

160ml melasz


Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütõport és a fûszereket.

Egy másik tálban egy habverõvel keverjük habosra a vajat és a porcukrot (a porcukrot szitáljuk át). Adjuk hozzá a melaszt és a tojást, jól keverjük el, majd apránként adjuk hozzá a fûszerekkel összekevert lisztet. Felezzük meg a tésztát és mindkét felet csomagoljuk frissentartó fóliába és legalább 2 órára (de akár egy éjszakára is) tegyük a hûtõbe.

Vegyük ki a tésztát a hûtõbõl és enyhén belisztezett felületen nyújtsuk kb. 5-6mm vékonyra. Kiszúrókkal készítsük el a formákat és tegyük õket egy sütõpapírral kibélelt tepsibe vagy sütõlapra. A sütiket 180 fokra elõmelegített sütõben 8-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó ha a széle egy kicsit már kezd megbarnulni.

Miután kivettük a sütõbõl egy percig hagyjuk hûlni és csak ezután vegyük le a sütõpapírról óvatosan.

Díszítsük cukorkákkal, szárított gyümölcsökkel, cukormázzal.

 

undefined

 

_________________________________________________

 

 

Sütõtökös pite:

 

Hozzávalók:

A tésztához:

350 gr bögre darált keksz

75 gr cukor

100 gr olvasztott vaj vagy margarin

fél teáskanál fahéj

A töltelékhez:

3 db nagy tojás

425 gr sütõtök püré

120 ml tejszín

110 gr barnacukor

1 teáskanál õrölt fahéj

1/2 teáskanál õrölt gyömbér

1/8 teáskanál õrölt szegfûszeg

1/2 teáskanál só.

Elkészítés:

Tészta:

1. Keverjük jól össze a hozzávalókat és egyenletesen nyomkodjuk bele a kivajazott formába, a forma oldalára is.

2. Így tegyük a tésztát a hûtöbe kb. 30 percre mielõtt a tölteléket beleöntenénk.

Töltelék:

Tegyük a tojásokat egy nagy tálba és kissé verjük fel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is és alaposan keverjük össze. Öntsük bele a tésztával kibélelt formába és süssük kb 40-45 percig. Akkor jó, ha a töltelék már besûrûsödik, de a közepén még mindig kicsit fényesnek tûnik. Vegyük ki a sûtõbõl és hagyjuk kihûlni.

Tejszínhabbal, juharsziruppal tálalhatjuk.

Tipp: A pite tésztáját többféleképpen elkészíthetjük, a fent említett darált kekszes egy könnyebb, gyorsabb megoldás. A vajas pitetészta viszont több díszítési lehetõséget ad.

 

 

 

undefined

________________________________________

 

 

 

Nyújtható, formázható fondant

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 evõkanál zselatin
  • 6 evõkanál víz
  • 1 evõkanál  margarin
  • 2 evõkanál méz
  • porcukor, amennyit felvesz

Elkészítés:

Azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra õrölt porcukrot válasszunk. Kb. fél kilónyit tegyünk keverõtálba, csináljunk közepére egy lyukat.

A zselatint keverjük el a vízzel, vízgõz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró, adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig, míg teljesen szétolvad benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közben bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni, akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra, és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre (nekem 1 kg porcukorból bõ 100 gr maradt). Csomagoljuk fóliába be, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen 1 napot.

Mikor elõvettem elég keménynek találtam, ezért gyúrtam még bele margarint, ezt úgy oldottam meg, hogy kezemet bekentem margarinnal vastagon, és úgy gyúrtam át egy kisebb adag masszát, így már jónak találtam.

Bevonásra nekem sokkal jobb volt, mint a házilag készített fondant-om, a kisvirágok jól formázhatóak vele, szép vékonyra lehet nyújtani.

Megjegyzés:

Ne törekedjünk arra a begyúráskor, hogy egyáltalán ne ragadjon, hagyhatjuk jó lágyra, mostanában már abban az edényebe gyúrom be, amibe eredetileg szitálom a porcukort, ez egy kelesztõtál, nekem ebben sikerül a legobban kidolgozni (próbáltam már zománcos keverõtálba is, kinszevedés volt), ugyanúgy gyúrom, dagasztom benne, mintha kelt tésztát dagasztanék, mikor már kezd gombóc alakot ölteni, akkor abbahagyom a porcukor adagolását, de még gyúrom pár percig, de ekkor még ragad rendesen. Miután pihentettük, elég sok margarint gyúrok bele, az adagját nehéz meghatározni, mert mindig annyit gyúrok be margarinnal, amenyit fel akarok használni, érezni lehet, hogy mikor jó az állaga, a sok gyúrástól (akár 2-4 perc) és a margarinozástól rugalmasabbá válik.

Barna fondant-hoz kakaóport használok, kevesebb porcukorral készítem, mert gyúrok bele 1-2 kanálnyi kakaóport.

 

_______________________________________________________________

 

Piskótaszívek mascarponés-mandulás krémmel

 

 

 

Hozzávalók:

  • A piskótához:
  • 10 tojás
  • 10 evõkanál cukor
  • 10 evõkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütõpor
  • 35 ml piros színezék
  • A töltelékhez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 evõkanál mandulakivonat
  • 3 evõkanál porcukor
  • 1 nagy marék õrölt mandula

Elkészítés:

A töltelékhez a tejszínbõl és habfixálóból verj kemény habot, majd add hozzá a porcukrot, az õrölt mandulát, a mandulakivonatot, végül a mascarponéval keverd össze. Tedd hûtõbe 1-2 órára.

A piskótához keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Szitáld a lisztet tálba, és alaposan keverd össze a sütõporral. A tojások fehérjébõl készíts kemény habot. A tojássárgájára szórd rá a liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a tetejére hintsd rá a maradék lisztet. Majd add hozzá a színezéket, keverd össze.

Öntsd a masszát sütõpapírral kibélelt sütõformába, és 200 fokra elõmelegített sütõben süsd meg. Ha megsült és kihûlt, szaggasd ki szív alakú szaggatóval.

A piskótaszíveket kettesével töltsd meg a mandulás krémmel.

 

___________________________________________

Mascarponés-túrós piskótatekercs:

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 lime citrom leve és reszelt héja
  • 5 tojásból piskótatekercs
  • porcukor

Elkészítés:

5 tojásból hagyományos módon piskótát sütök, még melegen feltekerem a sütőpapírral, hűlni hagyom.

A töltelékhez a túrót a cukorral és az ízesítőkkel összedolgozom, majd a mascarponéhoz adom. Megtöltöm vele a kihűlt roládot, felcsavarom, újra a papírba csomagolom, és hűtőbe teszem.

Tálalás előtt jól meghintem porcukorral, és ferdén szelem.

 

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Játék Androidra

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó: